Wat is plasangst? En wat kun je er aan doen?

een toilet in het donkerHet kan voorkomen dat je problemen hebt om in openbare plaatsen te plassen. Dus bijvoorbeeld in het toilet van een restaurant. Vooral als er dan nog andere mensen zijn, lukt het je niet om te plassen.

Dit heet plasangst.

Helaas hebben veel mannen – en ook vrouwen – last van dit probleem.

Je moet dan wel nodig plassen, maar het komt ‘er niet uit’. Je blaas lijkt een soort van te blokkeren, waardoor je niet kunt plassen.

De oorzaken van deze fobie kunnen tot ver in het verleden van de persoon gevonden worden. Zo kan iemand bijvoorbeeld een vervelende ervaring hebben gehad op een openbaar toilet, en daardoor nu lastig plassen op een openbaar toilet.

Maar wat kun je er nou aan doen als je last van plasangst hebt? Een aantal tips:

  • Als je een man bent, is het verstandig om niet naar¬†urinoirs te vermijden, en naar de afgeschermde toiletten te gaan;
  • Laat de kraan lopen, ¬†zo focus je niet alleen op het geluid van het plassen;
  • Ga pas plassen als je echt heel nodig moet, de kans is groot dat het dan wel gaat;
  • Probeer voorzichtig aan toch te plassen in openbare toiletten. Ook hier geldt eigenlijk dat het probleem alleen maar tussen je oren zit, en door er niet aan te denken, kun je er van af komen.

Wanneer je na een lange tijd alsnog last van plasangst hebt, en de plasangst niet over gaat, is het verstandig om de huisarts in te schakelen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *