Hoe Werkt En Waar Koop Je De Morning After Pil?

Een tweetal morning after pillen in een hoesje op de hand.Misschien heb je het woord ‘morning after pil‘ al veel voorbij zien komen of heb je er veel over gehoord. Het is namelijk een onderwerp wat relatief veel besproken wordt.

De morning after pil wordt ook wel de noodpil genoemd en is een pil die er voor zorgt dat de kans op (ongewenste) zwangerschap kleiner word. Maar hoe werkt deze pil nou eigenlijk? En wanneer moet je hem innemen?

Hoe Werkt De Morning After Pil?

De stof die in de morning after pil zit is levonorgestrel. Wanneer je deze pil inneemt wordt de kans op zwangerschap kleiner.

Je kunt deze pil het beste binnen 24 uur na onveilige seks innemen. Dan is de werking het beste. Je kunt de pil ook nog na 72 uur innemen, maar de pil werkt het beste in de 24 uur na de onveilige seks, dat maakt de kans op een (ongewenste) zwangerschap ook het kleinst.

  • Neem je de pil binnen 24 uur in, dan is de de betrouwbaarheid 95%
  • Neem je de pil binnen 48 uur in, dan is de betrouwbaarheid 85%
  • Neem je de pil binnen 72 uur in,  dan is de betrouwbaarheid 58%

Je kunt de morning after pil kopen bij de drogisterij, apotheker en bij de huisarts verkrijgen. De pil is nog vrij duur, je betaald namelijk bijna 15 euro voor een morning after pil.

De ‘Noodpil’

De morning after pil wordt niet voor niets de ‘noodpil‘ genoemd en is echt één van de laatste noodmiddelen (zoals het koperspiraaltje).

Laat het niet zo ver komen dat je een morning after pil moet gebruiken. Gebruik daarom voorbehoedsmiddelen zoals het condoom of de anticonceptiepil.

De morning after pil beschermt ook niet tegen eventuele geslachtsziektes.

Eventuele Bijwerkingen

Het is mogelijk dat er verschillende bijwerkingen verschijnen na het gebruik van de morning after pil. Enkele voorbeelden zijn:

  • Gevoelige borsten
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Pijn in de buik
  • Misselijkheid en overgeven
  • Ook is het mogelijk dat de ongesteldheid later of eerder komt dan normaal
Het is niet zo dat er langdurige bijwerkingen verschijnen, normaal gezien is het dus op korte termijn. Als je je na lange tijd nog steeds niet helemaal goed voelt en heb je onder andere last van de bovenstaande verschijnselen, neem dan contact op met je huisarts. 

Het is altijd beter om contact op te nemen met je huisarts, dan dat je er maar mee zit. Zekerheid gaat voor alles.

De morning after pil is dus echt een noodpil voor als je onveilige seks hebt gehad. De pil werkt het beste bij een inname van 24 uur en kan gehaald worden bij de apotheker, drogist en de huisarts.

Het is misschien een goed idee om er altijd één in huis te hebben, voor het geval de winkels dicht zijn – bijvoorbeeld op een zondag.

Maar om het te benadrukken: het is het verstandigste om veilige seks te hebben, en de morning after pil helemaal niet nodig te hebben.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *